90 Kč
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je dřevina s trnitou kůrou. Jeho plody jsou obvykle oranžové až červené (podle množství karotenoidů), jejich chuť závisí na množství sacharidů, takže může být od sladké až po trpkou a kyselou. Bobule jsou o něco větší než borůvky a jejich sklizeň probíhá po jejich plném dozrání. Plody se suší, nebo zpracovávají podobně jako borůvky na džemy, marmelády, sirupy, kompoty atd.
Rakytník je hojně používán lidovými léčiteli v oblastech Mongolska, Číny a Sibiře. Léčitelé ho předepisovali proti zahlenění, zánětům plic, při hojení sliznic, žaludečních a dvanáctníkových vředů, nebo při regulaci krevního oběhu.
Plody rakytníku působí prokazatelně proti únavě, podporují přirozenou obranyschopnost a imunitní systém, zdravý spánek, působí proti stresu a v neposlední řadě podporují normální funkci prostaty, normální činnost kardiovaskulárního systému a normální trávení.
Sušené plody rakytníku jsou bohaté na kombinaci vitamínů, antioxidantů, stopových prvků, nenasycených mastných kyselin a biologicky aktivních látek.
Nutriční hodnoty ve 100g
Energie: 512,4 kJ / 122 kcal; Bílkoviny: 4.1 g; Sacharidy: 9.3 g; Tuky: 1.1 g; Vláknina: 5.2 g
Vitamíny ve 100g
Vitamin A: 25 mg; Vitamin B1: 0,5 mg; Vitamin B2: 0,13 mg; Vitamin B6: 0,54 mg; Vitamin C: 304 mg; Vitamin E: 133 mg; Vitamin K: 12,9 mg; Karotenoid: 324 mg;
Doporučené dávkování
Jednou denně si připravíme výluh z 1-2 čajových lžiček, které zalijeme 200 ml vroucí vody a po 15 minutách scedíme. Plody se mohou jíst jak vylouhované, tak sušené.
Země původu
mimo EU
Vyrobeno
ČR
(vyrobeno ze surovin v potravinářské kvalitě)